Eğer böyle düşünüyorsanız oversharing yapmış olabilirsiniz. Oversharing kişinin kendi hayatıyla ilgili özel, önemli ve önemsiz fark etmeksizin bilgilerini fazla detaylı bir şekilde başka kişilerle paylaşmasıdır. Bu durumu yaşayanlarda durumun ne zaman ve nasıl bir ortamda gerçekleştiği çok da önemli değildir. Uygun olmayan ortamlarda da fazla bilgi paylaşımı yapabilirler. Karşılarındaki kişi de yakın olsun ya da olmasın bu kişiler için fark etmez. Yine de o paylaşımı yaparlar.
Oversharing yapan kişiler diğer insanlarla yakınlık kurmak, sessizlikten kurtulmak, yalnız kalmamak, sosyalleşmeye çalışmak veya kendilerini önemli hissetmek gibi ihtiyaçları karşılayabilmek için paylaşımda bulunurlar. Kişiler başka kişilerin dikkatini çekmek ya da ilgi odağı olmak istedikleri için de aşırı paylaşım yapabilirler. Oversahring yapan kişiler hangi bilgiyi söylemeli hangi bilgiyi anlatmamalı tam olarak kestiremediklerinden belirli bir sınırları yoktur. Sınır çizmekte zorlanabilirler.
Bu paylaşımlar yüz yüze veya çevrimiçi yollarla yapılabilir. Çevrimiçi olarak instagram, facebook, youtube, Twitter, whatsapp gibi uygulamalar örnek verilebilir. Oversharing yapan insanlar için yüz yüze veya çevrimiçi olması genellikle fark etmez. Paylaşım her türlü gerçekleşir.
Oversharingin önüne geçebilmek için öncelikle aşırı paylaşım yapmaya yol açan nedenler anlaşılmalıdır. Nedenler anlaşıldıktan sonra çözüm yolları belirlenebilir.
Söylediklerimizin farkında olarak ve yavaş şekilde konuşmaya çalışmak oversharing probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Oversharing yapıldığında kişinin hangi durumda olduğu, ne hissettiği ve ne düşündüğü gibi tetikleyicilerin farkına varıp o anda kendini durdurması da paylaşım yapmayı önleyebilir.
WhatsApp Destek Hattı