Dışavurumcu sanat terapisi olarak da bilinen bu yöntem, bir tedavi yöntemi olmaktan ziyade bireyin içsel süreçlerini dışa vurmasına destek olmaktadır. Sanat terapisi, kişinin kendi duygusal dünyasını keşfetmesine yardımcı olurken, bu süreçte psikolojik refahını, kişisel farkındalık seviyesini, öz güvenini ve öz saygısını arttırabilmektedir. Aynı zamanda, bu terapi sayesinde çökkünlük, öfke, gerginlik ve kaygı düzeylerinde azalmalar gözlemlenebilmektedir. Sanat terapisi böylece bireyin stres yönetimi ve yapıcı duygu düzenleme becerilerini geliştirmesine destek olarak içsel denge kurmasına yardım eder.
Sanat terapisi çok çeşitlidir. Sanat dalına ve terapi amacına göre farklılık gösterir. Örneğin farkındalık odaklı bir sanat terapisinde materyal olarak sulu boya kullanılabileceği gibi kil de kullanılabilir. Başka bir perspektiften bakılırsa drama terapisi ile katılımcılar çeşitli rollere girerek canlandırmalar yoluyla kendilerini de keşfedebilirler. Sonuç olarak her terapi kendine özgü ve biriciktir. Aşağıda sanat terapisinin akışına dair çok yüzeysel bir bilgi verilmiştir. İşleyiş etkinliğin amacına, katılımcıların isteklerine göre değişiklikler gösterir. Sanat terapisi genellikle bir uzman eşliğinde ve gruplar halinde gerçekleştirilir. Katılımcılar programın amacı doğrultusunda çeşitli sanat materyalleri yardımıyla içlerinden geldiği gibi kendilerini sanat eserleri aracılığıyla dışa vururlar. Ardından isteyen katılımcılar, eser oluşturma sürecinde deneyimledikleri duygu ve düşüncelerini grupla paylaşır. Bu noktada terapist katılımcıların deneyimlerini dinler ve onlara rehberlik eder gelişimlerini destekleyici geri bildirimler verir. Oturum bu şekilde sonlanmış olur.
Sanat terapisi katılmak isteyen herkese yöneliktir. Kişinin herhangi bir sanat geçmişinin ya da sanatsal yeteneğe sahip olmasına gerek yoktur.
Sanat terapisi çeşitli ruhsal, fizyolojik ve nörolojik rahatsızlıklarında tedavisinde de kullanılmaktadır. Psikolojideki kullanım alanlarına bakıldığında travma, depresyon, anksiyete, kayıp ve yas, ilişki sorunları, duygusal güçlükler gibi pek çok alanı kapsadığı görülmektedir. Yapılmış bazı çalışma bulguları şu şekildedir:
- Kanser teşhisi konmuş çocuklarla yapılan 1 aylık sanat terapisi sonucu çocukların benlik saygılarında anlamlı bir artış olduğu bulunmuştur.
- 20-65 yaş aralığındaki bireylere yapılan 9 haftalık Dışavurumcu Sanat Terapisi sonucu bireylerin depresyon, anksiyete, umutsuzluk, obsesif kompulsif bozukluk, kişilerarası duyarlılık,paranoid düşüncelerinde azalmaları görüldüğü bulunmuştur.
- Travma deneyimi olan bireylerle yapılan çalışmada sanat terapisinin kişilerin travma ve depresyon belirtilerini azalttığı bulunmuştur.
- Sağlık çalışanlarıyla yapılan bir çalışmada katılımcıların iş stresine bağlı stres, kaygı ve tükenmişlik düzeylerinde düşüşler yaşandığı bulunmuştur.
WhatsApp Destek Hattı