Peki kişi reddedilmeye karşı nasıl aşırı duyarlı hale gelir? Bütün çocuklar ebeveynleriyle kabul algıladıkları sağlıklı bir ilişkiye ihtiyaç duyar. Bowlby’nin öne sürdüğü bağlanma türleriyle de bağlantılı olarak, ebeveyniyle güvenli bağlanamamış, ebeveyniyle kurduğu ilişkide kendini reddedilmiş olarak algılayan ve özellikle kaygılı bağlanmış çocuklar, bunu öğrenerek bir reddedilme duyarlılığı geliştirecek ve bunu gelecekteki diğer ilişkilerine de yansıtacaktır.Ayrıca bağlanma türleri ile ilgili yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.
Kişi özellikle değer verdiği insanlar tarafından reddedilmeye karşı hassasiyet gösterir ve onlardan algıladıkları ret, kişi için daha kalıcıdır. Reddedilmiş algılama, aslında bir döngü şeklinde gerçekleşmektedir. Önceki ret deneyimleri kişinin reddedilmiş biri olduğunu öğrenmesine, bu öğrenme gelecekte de reddedileceğine ilişkin kaygılı beklentiler içinde olmasına, bu beklentilerle birlikte ilişkilerinde daha çok reddedilme algılamasına ve bu algıyla gösterdiği davranışların da insanların onu daha çok reddetmesine yol açmakta ve bu döngü bu şekilde devam etmektedir.
Reddedilme korkusu kaygı, depresyon gibi pek çok psikolojik rahatsızlıkla ilişkili olmasının yanı sıra ilişkilerin bozulmasında da rol oynayarak kişiyi yalnızlaştırabilmektedir. Bu hassasiyete sahip olan bireylerin içinde bulunduğu kaygılı beklenti ve öfke, onları düşmanca davranmaya itebilecek ya da zaten reddedileceklerini düşünerek onları ilişkilerden uzaklaştırıp bir sosyal izolasyona girmelerine sebep olabilecektir. Böylece kişi aslında korktuğu yalnızlığın içine düşmüş olur.
Bu kişileri günlük ilişkilerinde sıklıkla meşgul eden bazı düşünceler vardır. Örneğin, “Ben tekrar görüşelim dedim, o hiç demedi. Belki de benimle görüşmek istemiyor.” ya da “Kesin benimle ayıp olmasın diye görüşüyor” ya da “Aslında beni sevmiyorlar. Onları yoruyorum” gibi.
Aşağıdaki, araştırmacıların belirlediği örnek verilen davranışlarda bulunmak size de çok kaygı verici geliyorsa siz de reddedilme korkusuna sahip olabilirsiniz:
• Yeni tanıştığınız birine çıkma teklifi etmek
• Ebeveynlerinizden sizin için önemli ancak onlar için sıkıcı ve gelmesi zahmetli olabilecek bir etkinliğe sizinle beraber gelmelerini istemek
• Dersten sonra hocanıza anlamadığınız bir konuda soru yöneltip size fazladan zaman ayırıp ayıramayacağını sormak
• Bir partiye giderek odanın diğer köşesinde birini fark edip sonra ona beraber dans etmeyi teklif etmek
• Yurtdışı gezisine gitmek için ebeveynlerinizden destek istemek
WhatsApp Destek Hattı