Bu terapi yönteminde, kişinin davranışlarını etkileyen ve bu davranışların altında yatan psikodinamik nedenler bulunmaya çalışılır. Geçmiş ve tekrarlanan ilişki örüntüleri, kişinin arzuları ve fantezileri, geliştirdiği kalıp ve düşünceleri, terapi ilişkisi ve kişilerarası ilişki örüntüleri gibi konular üzerinde çalışılır. Terapide asıl amaç, kişinin bilinçdışı duygu, düşünce ve davranışları üzerinde çalışmaktır. Danışanın geçmişinin şu anki davranışlarına olan etkilerini araştırmak, kişiliğin bilinmeyen ya da farkedilmeyen yönlerini ortaya çıkarmak ve kişiye içgörü kazandırmaktır. Günlük yaşamı etkileyen anlık sorunları ve gösterilen semptomları yok etmekten ziyade, bilinçdışında aktive olmuş problemleri kökten çözmek hedeflenir. İyi ve donanımlı bir psikoterapist tarafından uygulandığında ise kişinin hayatında olumlu sonuçlar gözle görülür şekilde ortaya çıkar.
Kişi kendisine sıkıntı ve sorun yaşatan problemi, duygularını ve davranışlarını terapiste anlatır. Farklı psikodinamik yöntemlerle (netleştirme, yüzleştirme, aynalama, aktarım-karşı aktarım gibi) iyileştirme sağlanmak amaçlanır. Terapist, danışanın çocukluktan itibaren yaşamış olduğu davranış ve deneyimlerini dinler ve analiz eder. Bu sayede de danışan kendini tanıma ve duygularını anlamlandırma yoluna girer. Psikodinamik yaklaşımda, sorunların kaynağının çocukluk döneminde yaşanan problemlerden kaynaklandığı düşüncesi vardır. Danışana geçmişte olumsuz deneyimlediği duygu ve düşüncelerinin şu anki sorunlarını da etkileyebileceği ve değiştirilmesi için üzerinde çalışılması gerektiği anlatılmalıdır. Çocukluk döneminde, olumsuz durum ve olaylardan korunmak için geliştirilen savunma mekanizmaları (bastırma, reddetme gibi) vardır. Bu savunma mekanizmaları yetişkinlik döneminde sorunlara sebep olur. Buradaki hedef, danışanın bastırmış olduğu olumsuz ve çelişkili duygularını tanımasını, fark etmesini sağlamak ve zorlukların kökenini bilip bunları nasıl aşması gerektiği konusunda yardımcı olmaktır. Kişide içgörü ve farkındalık oluşturularak, terapi süreci tamamlanır.
Kişi;
• Uzun süredir çözemediği problemlere sahipse
• Olumsuz ilişki dinamikleri varsa
• Hayattaki amacını sorgulamaya ve intihar düşüncesi geliştirmeye başladıysa
• Fobi, takıntı ve bazı cinsel işlev bozukluklarına sahipse
• Borderline, narsisistik ve şizoid gibi kişilik bozuklukları görülüyorsa
• Panik atak ve anksiyete tanısı almışsa
• Yeme bozuklukları görülüyorsa
• Boşanma ve terk edilme sürecinde ise
• İlişkilerinde bağlanmaktan kaçınma, saplantılı bağlanma ve aldatma gibi sorunlar yaşıyorsa
psikodinamik terapi için uygundur. Kişi bu tarz problemlerle gelebileceği gibi, sadece kendisini, yaşadığı ilişki dinamiklerini anlamak ve anlamlandırmak yani kendi terapi sürecinden geçmek için de gelmek isteyebilir.
Özetle psikodinamik terapide, kişinin geçmişinde yaşadığı sıkıntı veren durumları anlaması, farkına varması, tıkanıklıklara ve tekrarlayan örüntülere çözüm bulması amaçlanır. Kısacası, kişinin terapi sonunda kendi kişisel ve içsel özgürlüğüne ulaşması hedeflenir.
WhatsApp Destek Hattı
2 Comments
I have been surfing on-line more than 3 hours these days, yet I by
no means found any fascinating article like yours. It’s beautiful price sufficient for me.
Personally, if all website owners and bloggers made good content material as you did, the web can be a lot more
useful than ever before.
19 Wounds with evidence of infection, however, should be cultured both aerobically and anaerobically priligy near me In some cases, health care professionals may use the trade name Darzalex when referring to the generic drug name daratumumab