Psikologluk mesleği de bu risk grubu içinde bulunmaktadır. Tüm çalışma hayatı boyunca bireylerinin yaşamlarına dahil olmak, onların duygusal iniş çıkışlarına tanık olmak psikologlar için çok önemli bir stres kaynağı olmaktadır. İş doyumunun az olması, seans yoğunluğu gibi faktörler psikologların mesleki stres yaşama ihtimallerini artırabilmektedir. Ülkemizde psikologların haklarını koruyucu bir meslek yasasının olmayışı ve bu sebeple suistimale açık hale gelmeleri de karşılaşılan zorluklarda hak aramayı zorlaştırıp mesleki stresin artmasına neden olmaktadır. Psikologların mesleki streslerinin azalması için kendi terapilerinden geçmeleri, süpervizyon desteği almaları, düzenli spor ve egzersiz faaliyetleri ve meslek dışı hobilere sahip olmaları yarar sağlayabilmektedir.
Psikologlar meslekleri gereği travmatik olaylar yaşamış bireylerin anılarını sürekli dinleyerek, bu bireylerle empati kurarak eşduyum sürecinde bulunmaktadırlar. Bu durumlar psikoloğun stres verici olaya maruz kalmasıyla eşduyum yorgunluğu yaşamasına neden olabilmektedir. Psikologlarda eşduyum yorgunluğunun belirtileri acı çekme, depresyon, yorgunluk, öfke, apatikleşme, danışan ile çalışmada yetersiz hissetme, iştahta değişim ve fiziksel ağrı yaşama olarak görülebilir.
Psikologlar gündelik hayatın stresi dışında iş hayatlarında da yüklü miktarda stresle karşılaşmaktadır. Her danışana doğru yöntemle yaklaşılması gerekliliği, danışana zarar vermekten kaçınma, gün içinde çok sayıda seansa girmek ve bu seanslar arası dinlenme süresinin kısa olması, terapinin doğası gereği psikoloğu olumsuz duygular yaşamaya açık hale getirmesi önemli stresörlerdendir. Bu stresörler zaman içerisinde psikoloğun tükenmişlik yaşamasına sebep olabilmektedir. Tükenmişlik, psikoloğun yaptığı işin amacından uzaklaşması, danışanlarına yeterli ilgiyi verememesi olarak görülebilmektedir. Tükenmişlik, mevcut koşulların değiştirilmesi ile (işten ayrılma, tatile çıkma gibi) ortadan kalkabilmektedir.
Psikologlarda stres yaratan bir diğer etmen ise mobbinge maruz kalmaktır. Yapılan bir çalışmada özel eğitim merkezleri, devlet ve özel okullarda çalışan psikologların daha fazla mobbinge maruz kaldığı bildirilmiştir. Mobbinge maruz kalan psikologların işten izin alma veya istifa etme düşüncelerinin çok yoğun olduğu gözlenmiştir. Mobbinge maruziyet, seans sırasında danışanlara odaklanmada güçlük yaşanmasına ve ilgi kaybına da neden olmaktadır.
WhatsApp Destek Hattı